45 plussen

V. V. O. M. A. B.
 

The whisky page

Gemengde whisky

 

Ik ben geen voorstander om whisky te mengen met wat dan ook, ik ben een right and straight whisky drinker, puur zijn de meeste malt whisky’s  op hun mooist.

Ik doe geen water en zeker geen ijs in het glas, hooguit het glas even omspoelen met wat water, het liefst het water uit de bron van waar de whisky mee gedistilleerd wordt, maar dat is vaak wat moeilijker. Glas omspoelen even uitschudden en de paar druppels die in het glas blijven hangen openen de whisky en je proeft alles.

 

Maar goed, soms kan het wel zoals bij de Irish coffee, maar dan wel met een goede Irish whiskey en in de juiste verhoudingen

 

Irish coffee is uitgevonden in 1942, het werd voor het eerst geschonken op het vliegveld Toynes. Op het vliegveld kwamen een paar vermoeide passagiers aan, deze passagiers hadden trek in een kopje koffie. Joe Sheridan die achter de bar stond, dacht dat ze wel een extra opkikker konden gebruiken dan alleen een kopje koffie. Hij gaf de passagiers een kop koffie met Ierse whisky erin. Een van de passagiers vroeg of dit Braziliaanse koffie was? Joe antwoordde: "No, my friend, this is Irish Coffee."

 

Het beste recept voor Irish coffee:


1 kop koffie sterke (1dl)

1 borrelglas Ierse whisky (bijv. Jameson of Bushmills)

Bruine suiker

Geslagen room (geen slagroom)

 

Verdere benodigdheden:

Irish coffee glas/wijnglas

Schotel

Theelepel

Eetlepel

 

U kunt natuurlijk alle stappen in keuken  doen, maar dit is niet zo leuk voor de gasten. De mooiste manier is natuurlijk nog steeds om de Irish coffee aan tafel te presenteren,  uw gasten kunnen dit zeker waarderen.

 

De volgende stappen doet u in de keuken:

Verwarm het glas voor met kokend water

Zet een plateau klaar

Zet op het plateau een schotel voor het glas Als het glas goed warm is giet dan het water af

Schep 2 theelepels bruine suiker in het glas en giet de whisky erover Vermeng deze met elkaar

Giet in een klein koffie kannetje de juiste hoeveelheid koffie

Doe de geslagen room in een sausaire, zet deze op een schoten en leg er een eetlepel naast

 

De volgende stappen doet u aan tafel: zet het glas met de whisky voor de gast neer Schenk de koffie in het glas tot ongeveer 2cm van de rand af ,giet de geslagen room over de bolle kant van de eetlepel

En de Irish coffee is klaar!

 

Bij Glenmoranchie werkt een geweldige chef-kok David Graham , welke al Jaren bezig is met food paring oftewel whisky’s naast het eten serveren. We gaan niet zeggen dat je whisky bij het eten moet drinken, daar is het eigenlijk veel te sterk voor, maar een paar druppels proven opent al heel veel mooie smaken.

En whisky verwerken in het eten biedt ongekende mogelijkheden. Heel grof zou je kunnen zeggen dat precies dat wat je naast een sauternes (dessertwijn) zou zetten. Ook smaakt naast de Nectar d’ Or ,wat traditioneel bij port past, smaakt uitstekend naast Quinta Ruban. En de La Santa smeekt om een beetje foi -gras of wilde zalm.


Voor de feestdagen een heerlijk receptje met whisky: wrijf een mooi stuk  ree- of hertenfilet  met peper en zout en een Quinta Roban in. Laat het drie uur staan. Braad het stukvlees in de roomboter (niet vergeten op kamer temperatuur) Afhankelijk van de grootte vijf minuten aan elke kant en nog even iets warmte opnemen daarna. Natuurlijk wel mooi rood houden. Haal het vlees uit de pan en laat het afgedekt (aluminium folie) rusten.Doe nu bij het braad vocht 1 glas Quinta Ruban, het sap van 1 sinaasappel, en twee stukjes  echte bittere chocolade. Even hoog op zetten indien nodig verdunnen met een beetje water of iets laten inkoken al naar gelang de gewenste dikte van de saus.


Heel simpel maar zo lekker dat heb je zelden geproefd deze manier van  mengen mag ook. Serveren met bijvoorbeeld Rodekool en een  kastanje –aardappelpuree een mooie diep rode wijn sterk van karakter welke past bij een ree of herten filet  of een heel klein glaasje Quinta Roban.

    


Monding van de rivier


Whisky daar is inmiddels veel over geschreven, gezien de hoeveelheid boeken in de boekenkast en er valt nog jaren over te schrijven, gezien ik nog steeds niet alle merken geproefd hebt, maar denk ook niet dat het zal lukken, JAMMER.

Ik waag me aan, een mij onbekende whisky "Bunnahabhain" je spreekt het uit "als Boe na ah venn" en betekent in gewoon Nederlands "Monding van de Rivier" in dit geval de Margadale die uitmond in de sound of Islay.
Een zip een nip: mmmmm, de Bunnahabhain smaakt, heerlijk. De distilleerderij bestaat sinds 1883 en ligt aan zee.


Het water dat gebruikt wordt stroomt niet door turf maar door kalksteen en komt uit en bron gelegen op de Margadale hill.
Daardoor heeft deze Islay whisky niet die rokerige en zilte smaak die veel van de Islay whisky's  kenmerken.
Het water uit de bron wordt van grote diepte omhoog gepompt en via pijpleidingen naar distilleerderij geleidt om te voorkomen dat het water met turf in aanmerking komt.
Volgens de Bunnahabhain komt het water van een enorme diepte dat het water voor het eerst daglicht ziet als het als een twaalf jarige whisky in het glas wordt geschonken.
De whisky ruikt fruitig en smaakt moutig, met een lichte honing en kruidige smaak als afdronk, het is volgens mij de lichtste Islay whisky die er is.

Whisky, you're the divil,
You're leading me astray;
Over hills and mountains,
And to Amercay,
You're sweeter, stronger,dacenter;
You're spunkier nor tay,
Oh whisky, you're me darlin'drunk or sober...


Slainthe math

p.s.
And may you be in heaven an hour before the devil knows you're dead


"Fryske Hynder"

Twee duizend en zes, Michel attendeerde mij er op dat er een Hollandse whisky bestond, je begrijp dat ik stom verbaasd achteroversloeg dit kan niet waar zijn, mijn vaste leverancier toch niet de eerste de beste "Peperkamp" deed het bestaan van de whisky af als een broodje aap verhaal.
Maar inmiddels had Michel er voor gezorgd dat er een fles bij mij in de kast stond.

En heeft een fles Fryske Hynder mee genomen naar OOSTENRIJK om na ons vertoeven op en naast de skiën, in de avond uren de apres ski vierend en de Fryske Hynder te proeven.
De avond daar gekomen, eindelijk de Friese whisky proeven, een buitengewoon smakelijke whisky, zeker voor jonge whisky deze net vijf jaar oud heeft een licht fruitige, en rokerige smaak. Gebotteld in een prachtige fles met een nog mooier label en dop.

Maar de mooiste herinnering aan deze whisky is natuurlijk de apres- ski in OOSTENRIJK.
Naast het brouwen van speciaalbieren wordt in het. Bolswarder familiebedrijf van Aart en Marianne van der Linde whisky gestookt.
Uit geselecteerde mout en voor whisky bereiding gekweekte gistcultuur wordt "whiskybier"gebrouwen waaruit in een destilleerketel whisky gestookt wordt.
De whisky condenseert in een refluxkolom die ingesteld is op tweevoudig distilleren. In de Bolswardse whiskybereiding wordt natuur zuiver water uit de 250
meter diepe Friese ijstijdbron in Spannenburg gebruikt. De smaak van de whisky in het distillatieproces wordt gestuurd door beproefde verhoudingen tussen voorloop, naloop en terugloop. De geproduceerde whisky ondergaat een jarenlange kwaliteit verbeterende lagering in voor dit doel uitgezochte, al meermalen gebruikte, eikenhouten sherry-, cognac-, wijn- en refill vaten.

De whisky wordt daarna ongemengd (unblended) en zonder diepkoeling en filtratie rechtstreeks uit de lagervaten afgevuld, waardoor het in het stook- en lagerproces verkregen waardevolle whiskyaroma behouden blijft. Bij koud serveren kan hierdoor de helderheid wat verminderen.

De in de "Us Heit Distillery" gestookte whisky is een oprechte bjusterbaarlike Bolswardse single malt whisky die met de ondertitel "Frysk Hynder, golden spirit of Frisia" verwijst naar het adellijke Friese paard met overeenkomstige uitzonderlijke eigenschappen. In 2002 zijn de eerste batches whisky gestookt en op vat gelagerd.

Whisky of Whiskey


De schotten en de Ieren maken al eeuwen ruzie over wie de eerste whiskey (zo schrijven de Ieren het) of whisky (zo schrijven de schotten het) stookten. In beide landen werd Keltisch gesproken waar uiteindelijke het woord Whisk(e)y vandaan komt.

 

Waarschijnlijk brachten Ierse missionarissen de distilleerkunst naar schotland via de Mull of Kintyre (bezongen door Paul MCcartney) in het westen. In de meest onherbergzame gebieden van schotland was het stoken van whisk(e)y bijzonder populair. Sinds de 1500 eeuw, heeft de drank uisge beatha Schotland en Ierland veroverd en daarna dfe rest van de wereld. Glenfiddich is de Whisky die als eerste groot schalig gexporteerd werd.


Vanaf 1644 werd er belasting geheven over de alcohol, wat tot gevolg had dat er vele illegale distilleerderijen ontstonden. 
Uit die tijd stammen de vele spannende verhalen van illegalen stokers en smokkelaar die buiten het bereik van de Engelse fiscus wisten te blijven. Pas in 1823 , toen de productie gelegaliseerd was, werd whisky echt big business. De verspreiding bleef heel lang beperkt tot Ierland, Schotland, Engeland en andere delen van het Britse imperium. Pas sinds de 19 eeuw importeerden verdreven Ieren het whisky stoken in de Verenigde Staten. De productie van Ierse Whiskey kwam door de hongersnood, oorlog en vooral door de drooglegging in de VS stil te leggen. Schotland had de hele Britse Gemenebest als afzetgebied en bleef produceren. Sinds die tijd is Schotse whisky de meest gevraagde.


Een ding is zeker de arabieren vonden de stookkunst uit. Door in keteltjes een vloeistof te koken en de damp door afkoeling te laten neerslaan, maakten ze een stof die ze “al-koh’l” noemden: het verfijnde. Bij de arabieren was dit parfum, pas later in Europa ging men er alcohol van maken. Aan het eind van de middeleeuwen kreeg het distilleren enig technisch niveau dankzij de inbreng van de Moorse universiteiten en monniken uit noordelijker streken. Allemaal noemden hun distillaat “aque vitae” latijn voor levenswater. In het Keltisch is dit uisge beatha (usquebaugh) de Britten verbasterden dit na de verovering van Ierland via “fuisce” (fusjkie) tot Whisk(e)y.

Glengoyene


Volgens de overlevering begint de historie van Glengoyne al in 1833. Maar zoals zovele Schotse distilleerderijen heeft ook deze distilleerderij een illegale voorgeschiedenis.

Al ver voor die tijd werd hier massaal whisky gestookt, in 1833 was de naam Burnfoot in het jaar 1876 veranderde het in Glen Guin, pas in 1905 kreeg de distilleerderij haar huidige naam. Glengoyne heeft een rijke historie. De plaatselijke historicus Guthrie Smith schreef in 1886 dat "iedere morgen de rook van de 13 distilleerketels al vroeg te zien was in de omgeving". Onder de wijde hoepelrokken van de meisjes uit de streek werd de illegaal gestookte Glengoyne gesmokkeld naar Glasgow, 15 mijl ten noorden van Sterlingshire. 
In 1876 kocht de jonge onderneming Lang Brothers Limited de Glengoyne Distillery, waarbij de whisky zijn unieke karakter behield dankzij de traditionele manier van distilleren. Glengoyne Single Highland Malt Whisky is gemaakt van 100% puur Highland water en Schotse gerst.


Het unieke van Glengoyne is dat bij het mouten van de gerst geen turf wordt gebruikt, enkel warme lucht wordt gebruikt, in plaats van de rook van brandend turf, om de gerst te drogen.

Hierdoor komen de andere elementen die zo bepalend zijn voor het karakter van Glengoyne, zoals het water, de vermoutte gerst, de eik en sherry van de vaten en de zuiver Glengoyne lucht, veel beter tot hun recht.De smaak is zacht, licht fruitig met een aangenaam zoet in de afdronk.


De Glengoyne distilleerderij is gevestigd bij het dorpje Dumgoyne, dat in een idyllische omgeving in de westelijke Hooglanden ligt, een kleine tien kilometer van het veelbezongen Loch Lomond. Er is een overvloed aan kristalhelder water beschikbaar, afkomstig van een riviertje en talloze beekjes waaronder de "he Goyne". Dit water wordt uit een meertje voor het moutbeslag en koeling gebruikt.

Glengoyne heeft diversen soorten een 10, 12, 17, 21 jaar oude Whisky en een 12 jaar oude Cask Strenght (deze behouden het hoge alcohol percentage van soms wel boven de 60%) De Ieren stoken hun whiskey altijd op deze manier dus misschien moeten we de Glengoyne maar met de extra e schrijven.

Jan de Wandelaar


In augustus van het jaar 1494, twee jaar nadat Columbus Amerika had gevonden gaf de schotse Koning James IV een belangrijke opdracht aan de monnik John Cor om een verbeterde USQUEBAUGH te produceren. Deze drank is beter bekend onder de naam WHISKY in de inmiddels 5 eeuwen die volgden wist de familie Johnnie Walker (in Nederland ook bekend als Jan de Wandelaar) een belangrijke rol te spelen. 
Johnnie Walker Red Label is de meest verkochte whisky ter wereld en het bekende Black Label de meest verkochte luxe whisky.


De wortels van het bedrijf liggen het schotse Kilmarnrock, waar John Walker een winkel begon in specerijen, kruiden en destillaten en het produceren van whisky. Hij had een eigen visie op het stoken van whisky en verwierf hiermee grote bekendheid in de lokale omgeving. Onder leiding van zijn kleinzoons Alexander II Walker en George Patterson kwam het bedrijf tot grote bloei.

Met de introductie van Johnnie Walker Red en Black label kwam de grote doorbraak in 1909 beide whisky's zijn een creatie van Alexander Walker II. Nog altijd zijn beide blended whisky's opgebouwd uit meer dan 40 verschillende whisky's en voor de Black label geldt bovendien dat de whisky minimaal 12 jaar heeft gerijpt in eikenhouten vaten.

Kleinzoon George Paterson mag gezien worden als een van de eerste grote marketeers ter wereld. Hij zorgde er niet alleen voor dat het product voorzag in de behoefte van de echte whisky drinker qua smaak, maar had al vroeg in de gaten dat reclame belangrijk is om een merk groot te maken. In het begin van de vorige eeuw was er al een reclamecampagne voor Johnnie Walker, waarin het wereld beroemde logo een eer betoon aan de oprichter "John Walker" een hoofdrol speelde.


In 1920 was Johnnie Walker Red Label, verkrijgbaar in meer dan 120 landen, iets waar Coca Cola niet van durfde te dromen. In de 500 jaar dat Whisky bestaat speelde de Familie Walker een grote rol niet voor niets zeggen ze "since 1820 “ still going strong" 
Tegenwoordig kent Johnnie Walker buiten de bekende label Red en Black ook de labels Green Label gemaakt van whisky welke meer dan 15 jaar oud zijn Gold Label gemaakt van whisky welke meer dan 18 jaar oud zijn. 

En natuurlijk:

Johnnie Walker Blue Label is de ultieme blend, samengesteld uit slechts enkele van de zeldzaamste, duurste en meest intense Scotch Whisky's ter wereld. Die zijn vaak tientallen jaren oud. Deze unieke whisky heeft bovendien het authentieke karakter van een Scotch uit de 19de eeuw. Zijn geschiedenis gaat immers terug tot de beginjaren van de Walker saga, toen John en Alexander Walker nieuwe normen schiepen voor het blenden van whisky.

Johnnie Walker Blue Label is een eerbetoon aan hun blending genie. Net als de Walker whisky's van toen is het een precieuze blend van 16 van de zeldzaamste whisky's die Schotland rijk is. Die whisky's hebben elk een uitzonderlijk lange rijpingstijd achter de rug, vaak in oude sherryvaten. In het hart liggen Islay malts van opperste kwaliteit, met een opmerkelijke kracht van karakter en smaak. De houten tonen in het vaak romerige aroma zijn te danken aan een aantal met de grootste zorg geselecteerde Speyside malts. Het resultaat is een uiterst door smakende, diep rokerige whisky met de subtiele en verleidelijke intensiteit van zwarte chocolade en hier en daar een spoor van peper. De afdronk is lang, intens en goed uitgebalanceerd.


 Door de zeldzaamheid van de gekozen blends is het aanbod bijzonder beperkt. Alle flessen zijn genummerd en worden aangeboden in een met zijde afgewerkte presentatiedoos. Geen overbodige luxe, alleen het juiste eerbetoon voor een ultra- premium Scotch Whisky die, al dan niet met een beetje water, het best na het eten wordt genoten en in de wereld zijn gelijke niet kent. De keuze van de echte kenners.


Thanx to Aristoteles

Zolang er mensen zijn, is er gedistilleerd. De Griekse wijsgeer Aristoteles beschreef in 322 voor Christus al een heel eenvoudig distillatieproces: het verhitten, verdampen en condenseren van alcohol.

De distilleerkunst werd door de Arabieren westwaarts gebracht en door de Moren geïntroduceerd in Spanje. Alcoholdistillatie werd daar oorspronkelijk toegepast bij de bereiding van parfums en medicijnen. Al snel werd ontdekt dat alcohol ook uit granen kon worden gedistilleerd. Sinds het eind van de 15 de eeuw gebeurt dat ook in de Schotse Hooglanden. In 1644 werd er voor het eerst belasting op het maken van whisky geheven. En in 1823 werd het stoken van whisky legaal. De eerste distilleerderij die in 1824 zijn vergunning kreeg, was The Glenlivet.

Van whisky bestaan duizenden soorten en merken. Er zijn Single Malt Whisky's, Vatted Malt Whisky's, Blended Whisky's en Grain Whisky's. De belangrijkste landen waar whisky gemaakt wordt zijn Schotland, Ierland, de Verenigde Staten (in deze laatste twee landen noemen ze het Whisky), Canada, Japan, Nederland, Frankrijk, Zweden en Belgie.


De meest zuivere vorm van Whisky is de Single Malt Whisky. Een Single Malt Whisky wordt, in tegenstelling tot andere soorten, uitsluitend uit gemoute gerst gestookt en is afkomstig uit 1 distilleerderij. Net als voor alle andere Whisky's is voor een Single Malt Whisky een goede waterbron nodig. De talrijke waterstroompjes in het Schotse landschap voorzien hierin rijkelijk. Voordat het vergistingsproces van de gerstkorrels begint, moeten deze eerst in water ontkiemen (het mouten). Vervolgens wordt de ontkiemde gerst gedroogd op een geperforeerde vloer, waaronder warme lucht afkomstig van een turfvuur wordt aangevoerd.


Het gebruik van turf verleent de meeste Malt Whisky's een karakteristieke smaak en geur. Als de gemoute gerst is gedroogd, wordt dit vermengd met warm bronwater tot een temperatuur van ongeveer 60 graden Celsius. Aan deze suikerhoudende brij wordt gist toegevoegd en zo ontstaat alcohol. Daarna gaat het vocht naar de pot-stills - de traditionele uivormige koperen ketels - voor het distilleerproces. 
Elke distilleerderij heeft een ander formaat ketel met een eigen vorm. Dit is naast factoren als klimaat, bodemgesteldheid, soort water en bereidingsproces van grote invloed op de smaak en het karakter van de Malt.

Eerste Kerstdag 1887 distilleerde William Grant zijn eerste whisky. Het vinden van natuur zuiver water was zijn belangrijkste uitgangspunt. Dat water vond hij: "in de bron Robbie Dhu". 1200 Acres rondom de bron werden aangekocht om de zuiverheid te waarborgen. Het water van de Robbie Dhu speelt een belangrijke rol in de smaak van Glenfiddich en wordt gebruikt voor alle facetten van de whiskyproductie. In de distilleerderij wordt nog steeds gewerkt op traditionele wijze. Het is de enige distilleerderij die z'n single malt op dezelfde plaats laat rijpen als waar deze gebotteld wordt. Glenfiddich Special Reserve 12 Year Old wordt voor minimaal 12 jaar opgelegd in vaten van Europees eiken voordat het wordt gebotteld.De kleur van de Glenfiddich Special Reserve 12 Year Old is lichtgeel. De geur heeft een lichte fruitigheid met een vleugje peer en turf en dat komt in de milde frisse, ietwat zoete, moutige smaak terug.


De Glenfiddich (Glenfiddich betekend vallei (van)(der) Herten), de Glenfiddich kreeg zijn bekendheid bij een nog groter publiek door zijn beroemde driehoekige fles (De driekantige fles stamt uit 1957. Later was W. Grant & Sons de eerste die de flessen verpakten in kokers en geschenkblikken)

Diversen schrijvers( o.a. Alister MClean, where eagles dare) lieten hun helden een glas Glenfiddich drinken. De veel verkochte Glenfiddich bij slijterijen is de 5/7 jaar oude whisky niet slecht maar haalt het niet bij de wat oudere en single malt zoals de Glenlivett. Misschien een idee voor Oostenrijk.